Bioloģiskas lobītas un šķeltas mung pupiņas (RAW)
No 1.45€
Mung pupiņas (sauktas arī par zaļo pupiņu šķēlītēm) jau izsenis tiek lietotas Dienvidāzijā, īpaši Indijā, kur tās tiek baudītas tūkstošiem gadu. Mung pupiņas (Vigna radiata) ir viens no senākajiem kultivētajiem pākšaugiem, plaši izmantots ajūrvēdiskajā uzturā, jo tās ir viegli sagremojamas un ļoti vērtīgas uzturvielu ziņā.
Šķeltās mung pupiņas ir lobītas un uz pusēm dalītas veselas mung pupiņas, kas vārās ātrāk un tām ir maigāka garša. Tradicionāli tās izmanto dal ēdienu, zupu un pat saldu desertu – piemēram, indiešu mung dal halwa vai slaveno kičari (kitchari) – pagatavošanai. Kičari ir viegls, sabalansēts un dziedinošs Indijas ēdiens.
Šīs pupiņas ir ļoti universālas – tās var izmantot zupās, putrās, sautējumos vai pat veģetāros plāceņos un kotletēs. Šķeltās mung pupiņas ir bagātas ar olbaltumvielām, šķiedrvielām, vitamīniem un minerālvielām. Tās īpaši novērtē vegāni un tie, kas ievēro vieglu vai detoksikācijas diētu, jo mung pupiņas ir maigas gremošanai un nerada vēdera pūšanos. Tās ir lielisks ikdienas, veselīgu ēdienu sastāvdaļa.
Pirms vārīšanas noskalot un izmērcēt 2–4 stundas.
Vārīt aptuveni 30 minūtes vai līdz tās kļūst mīkstas, proporcija ar ūdeni 1:3.
Sāli pievienot pašās beigās, pabeidzot gatavošanu.
Šķelto mung pupiņu sautējuma recepte
Maiga garša, olbaltumvielām bagāts ēdiens, lieliski piemērots gan kā garnīrs, gan kā viegls veģetārs pamatēdiens.
Sastāvdaļas:
1 glāze mung pupiņu
3 glāzes ūdens
1 neliels burkāns, smalki sakapāts
1 selerijas kāts, sagriezts kubiņos
1 neliels sīpols, sasmalcināts
1 ķiploka daiviņa, sasmalcināta
1 lauru lapa
1/2 tējkarotes kaltētu timiānu
1 ēdamkarote olīveļļas
Sāls un pipari pēc garšas
Šļaksts citrona sulas (pēc izvēles)
Svaigi pētersīļi vai kinza pasniegšanai
Pagatavošana:
Mung pupiņas noskalojiet, aplejiet ar ūdeni un uzvāriet.
Pievienojiet burkānus, selerijas, sīpolu, ķiploku, lauru lapu un timiānu. Vāriet uz lēnas uguns aptuveni 30 minūtes, līdz pupiņas kļūst mīkstas, bet saglabā formu.
Pievienojiet sāli, piparus un šļakstu olīveļļas. Svaigumam varat pievienot arī nedaudz citrona sulas.
Pasniedziet karstu, pārkaisītu ar svaigiem pētersīļiem vai kinzu. Lieliski sader ar pilngraudu maizi vai kartupeļiem.
“RAW food” nav viennozīmīgi definēts termins, un tā interpretācija var atšķirties. Ar “RAW” tiek saprasti produkti, kas nav karsēti virs 45 °C vai ir žāvēti saulē. Transportēšanas temperatūras nav iekļautas, jo nav pietiekamu datu par to. Parasti tiek izmantoti nesaldēti konteineri un kravas automašīnas. Informācija par ražošanas un apstrādes temperatūrām balstīta uz mūsu piegādātāju veiktiem pētījumiem.
PIEZĪME. Šeit sniegtā informācija nav uzskatāma par ārstēšanas vai cita veida veselības aprūpes ieteikumu. Aicinām lēmumus par personīgo veselību pieņemt individuāli, ņemot vērā dažādus informācijas avotus.
Lobītas un šķeltas mung pupiņas (Vigna radiata) (no sertificētas bioloģiskās lauksaimniecības)
Uzturvērtība (100 g)
Enerģētiskā vērtība 1356 kJ / 324 kcal
Tauki 1,2 g
- no kuriem piesātinātie 0,3 g
Ogļhidrāti 46,3 g
- no kuriem cukuri 6,6 g
Šķiedrvielas 16,3 g
Olbaltumvielas 23,9 g
Sāls: 0,040 g
Uzglabāt vēsā, sausā vietā.