Bioloģisks malts ingvers

No 2.40

Izcelsmes valsts: ne ES

Ieteicams līdz: 2026 09 30

EKO
LT-EKO-001
Ne ES žemės ūkis
Ekologinis žemės ūkis
SKU: 141002 Category: Birkas:
Apraksts

Ingvers tiek uzskatīts par vienu no vērtīgākajiem un plašāk izmantotajiem augiem, un tā ārstnieciskās īpašības ir zināmas jau gadsimtiem ilgi. Ingvers (lat. Zingiber officinale) ir daudzgadīgs augs, kas galvenokārt audzēts Ķīnā, Indijā un Nepālā.

Ingvers pieder pie tās pašas augu dzimtas kā kardamons un kurkuma. Tā asās garšas pamatā ir ketoni, īpaši gingeroli – galvenās vielas, kuras plaši pētītas veselības zinātnē. Indijā un Ķīnā ingveru lieto jau vairākus tūkstošus gadu. Uzskata, ka Romas impērijā tas nonācis no Indijas pirms vairāk nekā 2000 gadiem un pēc tam izplatījies Eiropā.

Līdzīgi kā daudzi ārstniecības augi, ingvera ietekme uz veselību sākotnēji tika nodota mutiski, bez zinātniska pamatojuma. Tomēr pēdējos gados veikti daudzi pētījumi, kas apstiprina ingvera daudzpusīgo ietekmi uz veselību.

Ingvers ir ne tikai aromātisks, bet arī vērtīgs veselībai. Visbiežāk izmantojamā daļa ir virszemes sakneņi (bieži kļūdaini dēvēti par saknēm). Lietojot ingveru, pirmā doma ir “gremošana”, taču tas noder arī daudzās citās jomās.

Ingvera uzturvērtība (100 g):
C vitamīns 0,7 mg
Tiamīns (B1) 0,046 mg
Riboflavīns (B2) 0,17 mg
Niacīns (B3) 9,62 mg
B6 vitamīns 0,626 mg
B12 vitamīns 0 mg
Folāti 13 µg
A vitamīns 30 SV (2 µg RAE)
D vitamīns 0 SV
E vitamīns 0 mg
K vitamīns 0,8 µg
Kalcijs 114 mg
Dzelzs 19,8 mg
Magnijs 214 mg
Fosfors 168 mg
Kālijs 1320 mg
Nātrijs 27 mg
Cinks 3,63 mg

Ingveru lieto gan svaigu, gan kaltētu. Svaigs ingvers ir drošs lielākajai daļai cilvēku. Kaltēts ingvers ir asāks, tāpēc vasarā un agrā rudenī ieteicams lietot mēreni.

Kaltētie ingvera pulveri un svaigais ingvers tiek izmantoti kā garšviela ēdiena gatavošanā. Tas lieliski sader ar citiem garšaugiem, piemēram, kurkumu, ķimenēm, koriandru, fenheli un kanēli. Ingvers tiek pievienots mērcēm, karijiem, marinādēm, zupām, sautējumiem, konditorejai un tējām.

Ingvers īpaši iederas ziemas sezonā – tēja ar ingveru sniedz siltumu aukstās dienās un piešķir patīkamu garšu cepumiem un svētku saldumiem. Ziemassvētku galds bieži nav iedomājams bez ingvera kārumiem.

Lietošana un ieteikumi:

  • Kaltētu ingveru nevajadzētu lietot lielākās devās par 5 g dienā.

  • Karstās vasaras dienās kaltēto pulveri ieteicams lietot retāk.

Vienkāršas receptes ar ingveru:

  • Cepti āboli ar rozīnēm, kanēli un svaigu ingveru.

  • Ingvers ar citrona sulu un Himalaju sāli kā uzkoda.

  • Tējkarote rīvēta svaiga ingvera ar šķipsniņu sāls un eļļas pili – lietojiet pirms pusdienām gremošanas veicināšanai.

  • CHAI Masala garšvielu maisījums ar ingveru, kardamonu, kanēli, krustnagliņām un pipariem sildošai ziemas tējai.

Piezīme: Šī informācija nav uzskatāma par medicīnisku rekomendāciju. Pirms lēmumu pieņemšanas par veselību iesakām izvērtēt dažādus informācijas avotus un konsultēties ar speciālistu.

Avoti:

Sastāvdaļas

Ingvera sakne* (Zingiber officinale) *100% bioloģisks

Uzturvērtība

Enerģētiskā vērtība 335 kcal
Olbaltumvielas 8,98 g
Tauki 4,24 g
- no kuriem piesātinātās taukskābes 0,249 g
Ogļhidrāti 71,6 g
- no kuriem cukuri 3,39 g
Šķiedrvielas (kopā) 14,1 g

C vitamīns (kopējā askorbīnskābe): 0,7 mg
Tiamīns (B1 vitamīns): 0,046 mg
Riboflavīns (B2 vitamīns): 0,17 mg
Niacīns (B3 vitamīns): 9,62 mg
B6 vitamīns: 0,626 mg
B12 vitamīns: 0 mg
Foliāti: 13 µg
A vitamīns: 30 SV
A vitamīns, RAE: 2 µg
D vitamīns: 0 SV
E vitamīns: 0 mg
K vitamīns: 0,8 µg

Kalcijs: 114 mg
Dzelzs: 19,8 mg
Magnijs: 214 mg
Fosfors: 168 mg
Kālijs: 1320 mg
Nātrijs: 27 mg
Cinks: 3,63 mg

Uzglabāšanas apstākļi

Uzglabāt vēsā, sausā vietā.